Σε αυτό το άρθρο θα δούμε κάποιες vegan – νηστίσιμες τροφές που είναι υψηλές σε πρωτεΐνη και άλλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Σύμφωνα με τους “ειδικούς” του fitness, κάθε φυτικής προέλευσης πρωτεΐνη είναι κατώτερη των ζωικών, διότι όπως λένε έχουν έλλειψη σε αμινοξέα. Αυτό δεν ισχύει σε κάθε περίπτωση και επίσης όταν ισχύει λύνεται πολύ εύκολα. Κάποια αμινοξέα που λείπουν από τρόφιμα, βρίσκονται σε άλλα τρόφιμα που ως συνήθως τα συνδυάζουμε στο γεύμα μας. Δεν είναι και τόσο σπάνιο ή δύσκολο να συνοδέψουμε την φακή ή την φασολάδα με ψωμί, είναι πολύ συνηθισμένο θα έλεγα.

Παρακάτω θα δούμε μερικές τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη και όποιος ακολουθεί την νηστεία της σαρακοστής θα πρέπει να τις περιλαμβάνει στην διατροφή του.

1. Όσπρια

Φακές, Φασόλια, Ρεβύθια, Φάβα, Κουκιά
Όλα τα όσπρια περιέχουν μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης, ένα φλιτζάνι φακές περιέχει περίπου 15 γραμμάρια, όσα δηλαδή μια ψημένη μπριζόλα μεσαίου μεγέθους. Είναι μια οικονομική λύση και ταυτόχρονα πολύ υγιεινή. Στα όσπρια υπάρχει έλλειψη κάποιων αμινοξέων και η διατροφική αξία της πρωτεΐνης τους θεωρείται χαμηλή, όμως αυτό το πρόβλημα λύνεται εύκολα με το να προσθέσουμε στο γεύμα μας ρύζι ή μαύρο ψωμί. Τα όσπρια επίσης έχουν μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών και αυτό μας δίνει την αίσθηση κορεσμού, αισθανόμαστε χορτάτοι για πολλές ώρες. Οπότε με τον τρόπο αυτόν θα μειώσουμε το φαγητό που τρώμε μέσα στη μέρα και θα μας βοηθήσει στο αδυνάτισμα.

2. Σόγια

Η σόγια είναι μια τροφή πλούσια σε πλήρη πρωτεΐνη που δεν χρειάζεται να συνδυαστεί με κάτι άλλο για να συμπληρωθούν τα αμινοξέα, περιέχει λίγες θερμίδες και πολλά μικροθρεπτικά συστατικά όπως Μαγγάνιο, βιταμίνη Β9, Β1, Χαλκό και άλλα. Μπορεί να καταναλωθεί ως μακαρονάδα μπολονέζ, σε μπιφτέκια και άλλα.

3. Τόφου

Προϊόν φτιαγμένο από φασόλια σόγιας που με διάφορες τεχνοτροπίες μοιάζει άλλοτε με τυρί και άλλοτε με κοτόπουλο. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτική πλήρη πρωτεΐνη και ταυτόχρονα λιγότερες θερμίδες από το κοτόπουλο. Αν και δεν το γνωρίζουν ακόμα οι περισσότεροι, το προϊόν αυτό έχει αρχίσει να διαδίδεται και το βρίσκουμε σε όλο και περισσότερα καταστήματα.

4. Φυστικοβούτυρο

Οι ξηροί καρποί και τα παράγωγά τους όπως φυστικοβούτυρο, αμυγδαλοβούτυρο κτλ είναι τροφές με υψηλής αξίας πρωτεΐνη και Ω3 λιπαρά οξέα. Κάθε μια κουταλιά φυστικοβούτυρο μας εφοδιάζει με 4 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Προσοχή όμως στην ποσότητα. Το φυστικοβούτυρο είναι πλούσιο σε λιπαρά, καλά λιπαρά μεν αλλά σε μεγάλη ποσότητα οι θερμίδες πολλαπλασιάζονται. Κάθε μια κουταλιά φυστικοβούτυρο έχει γύρω στις 100 θερμίδες.

5. Ταχίνι

Το ταχίνι σαν διατροφική αξία μοιάζει πολύ με το φυστικοβούτυρο. Ενώ είναι πολύτιμη πηγή πρωτεΐνης πρέπει να προσέξουμε την ποσότητα γιατί κάθε κουταλιά της σούπας περιέχει περίπου 90 θερμίδες.

6. Κινόα

Η κινόα είναι μια τροφή με πλήρη πρωτεΐνη, δηλαδή με όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Για κάθε φλιτζάνι μαγειρεμένης κινόα περίπου 180 γραμμάρια μας δίνει 8 γραμμάρια πρωτεΐνης και αυτό με μόνο 220 θερμίδες. Η κινόα μπορεί να μπει συνοδευτικό σε σαλάτες, σε μπιφτέκια και σε σούπες.

Για όλα τα προαναφερόμενα μπορείτε να κάνετε μια έρευνα στο Internet και να βρείτε συνταγές και προτάσεις. Καλή επιτυχία!