Το Street Lifting είναι οι έλξεις, οι βυθίσεις και τα καθίσματα ή τα pistol squats με κιλά. Bγαίνει από τις λέξεις Street Workout και Lifting και είναι ένα είδος προπόνησης δύναμης που βασίζεται στην καλλισθενική γυμναστική αλλά ξεπερνάει τα όρια που τίθονται από το σωματικό βάρος ως αντίσταση. Τα όργανα που χρειάζονται είναι ένα μονόζυγο, ένα δίζυγο, μία ειδική ζώνη με αλυσίδα και κάποιο βάρος το οποίο μπορεί να είναι kettlebells, plates(πλάκες) ή κάποιο weighted vest(γιλέκο με βαρίδια) το οποίο δεν απαιτεί ζώνη. Στις δύο πρώτες περιπτώσεις τα βάρη τοποθετούνται ανάμεσα από τα πόδια και κρέμονται από την αλυσίδα της ειδικής ζώνης η οποία τυλίγεται στην μέση χωρίς να την επιβαρύνει.

Weighted chin up

Το StreetLifting έχει πολλά οφέλη και πλεονεκτήματα και τα πιό βασικά είναι:

 • σωματική δύναμη
 • μυϊκή υπερτροφία
 • καύση λίπους
 • άυξηση φυσικής τεστοστερόνης στους άνδρες
 • καλύτερη στάση του σώματος

Επειδή με τις ασκήσεις που επιλέγονται γυμνάζονται μεγάλες μυϊκές ομάδες όπως πλατύς ραχιαίος και μείζων θωρακικός μυς, ταυτόχρονα με άλλες μικρότερες ομάδες, το αποτέλεσμα είναι να αυξάνεται η έκκριση της φυσικής τεστοστερόνης και άλλων ορμονών όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη. Η γυμναστική αυτή είναι κάτι αρκετά καινούριο και πέρα από το συνηθισμένο.

Πώς μοιάζει ένα πρόγραμμα γυμναστικής

Στο StreetLifting υπάρχουν διαγωνισμοί πάνω στην μέγιστη δύναμη, που σημαίνει ότι ο διαγωνιζόμενος έχει κάποιες προσπάθειες να σηκώσει το μέγιστο δυνατό φορτίο ή τις μέγιστες επαναλήψεις με κάποιο συγκεκριμένο βάρος. Ο τρόπος εκγύμνασης μπορεί να έχει το πρωτόκολλο ενός προγράμματος PowerLifting ή Bodybuilding. Είναι πιθανό να εστιάζει τόσο στην μέγιστη δύναμη όσο και στην μυϊκή υπερτροφία ή την αντοχή. Τα πάντα υπολογίζονται με βάση τις μεταβλητές:

 • ποσοστό δύναμης
 • επαναλήψεις
 • σετ
 • διάλειμμα
 • τέμπο

Οπότε ένα πρόγραμμα μπορεί να είναι ως εξής:

 • 5 σετ των 5 επαναλήψεων στο 75%-80% της μέγιστης δύναμης για δύναμη και υπερτροφία
 • 4 σετ των 2 επαναλήψεων στο 90-95% του 1 rep max για μέγιστη δύναμη
 • 5 σετ των 8 επαναλήψεων στο 75% του 1 rep max για υπερτροφία
 • 4 σετ των 15 επαναλήψεων στο 70% του 1 rep max για αντοχή στη δύναμη

για περισσότερα σε σχέση με τα προγράμματα διαβάστε εδώ.

Επιπλέον οφέλη

Τα επιπλέον οφέλη είναι κυρίως βασισμένα στην δύναμη που αποκτά κάποιος μετά από ένα διάστημα εντατικής προπόνησης. Η δύναμη αυτή οφελεί και σε άλλα αθλήματα όπως street workout/calisthenics και οποιοδήποτε άθλημα με βάρη.

Το StreetLifting ως άθλημα

Greek Street Workout/Streetlifting Championship 2019
Greek Street Workout/Streetlifting Championship 2019
αφίσα του πανελλήνιου κυπέλλου street workout/streetlifting 2018
αφίσα του πανελλήνιου κυπέλλου street workout/streetlifting 2018

Είναι ένα αναπτυσσόμενο και αναγνωρισμένο άθλημα από παγκόσμιες ομοσπονδίες όπως είναι η ISF. Κάθε χρόνο γίνονται αγώνες σε διάφορα σημεία του πλανήτη είτε εθνικοί είτε παγκόσμιοι με το πανελλήνιο πρωτάθλημα 2019 να λαμβάνει χώρα στο Fitnovation Gym και οι συμμετοχές να ξεπερνούν κάθε προηγούμενο. 

Hellenic Street Workout Cup 2018
Hellenic Street Workout Cup 2018

Το Streetlifting στην Ελλάδα 

Το άθλημα αυτό παίρνει μεγάλες διαστάσεις στην χώρα μας και τα events πληθαίνουν συνεχώς. Υπάρχει και το πιστοποιημένο πρωτάθλημα που διοργανώνει το ΕΣΔΤ και μπορεί να δώσει πρόκριση για αγώνες της παγκόσμιας ομοσπονδίας WSWCF στο εξωτερικό. Μέσα από αυτές τις διοργανώσεις έχουν δοθεί προκρίσεις σε αθλητές που πήραν αξιόλογες θέσεις σε παγκόσμια και πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Οι δύο πρώτοι αθλητές που βγήκαν σε αγώνες στο εξωτερικό ήταν ο Ευγένιος Σέιν (Slidis) και ο Νίκος Αβορίτης. Μετά από κάποιες συμμετοχές πήραν και οι δύο πρώτες θέσεις στους διαγωνισμούς FIBO(Slidis) και ALLBARS(Αβορίτης).

Slidis πρωταθλητής παγκόσμιου πρωταθλήματος StreetLifting στο FIBO 2018
Slidis πρωταθλητής παγκόσμιου πρωταθλήματος StreetLifting στο FIBO 2018
ο Νίκος Αβορίτης μετά τον διαγωνισμό στην Ρίγα της Λεττονίας
ο Νίκος Αβορίτης μετά το παγκόσμιο πρωτάθλημα Street Workout στην Ρίγα της Λεττονίας

Μιχάλης Ουρούμης, πρωταθλητής Streetlifting 2019