Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, ολοένας και περισσότεροι ακολουθούν τον vegan τρόπο ζωής. Η φιλοσοφία αυτού του κινήματος βασίζεται στη θεωρία ότι η εκμετάλλευση των ζώων για σκοπούς που ωφελούν τον άνθρωπο είναι ανήθικη. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι αποκλειστικά χορτοφάγοι, εκτός από κρέας, δεν καταναλώνουν ούτε ψάρι, γαλακτοκομικά, αυγά και μέλι και δεν αγοράζουν είδη ρουχισμού που είναι φτιαγμένα από δέρμα ή μαλλί.

Η ΗΛΕΚΤΡΑ ΡΑΔΙΩΤΗ, ΑΘΛΗΤΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΣΘΕΝΙΚΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ, ΕΙΝΑΙ VEGAN 12 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΔΗΛΩΝΕΙ ΟΤΙ ΗΘΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ ΤΗΝ ΕΚΑΝΑΝ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ.
O ΦΩΤΗΣ ΠΑΤΙΚΑΣ ΚΑΙ Η ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΣΑΡΔΕΛΗ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ VEGAN ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΓΙΟ ΤΟΥΣ ΑΡΗ.

Ο ηθοποιός Γιώργος Κοψιδάς, που παρουσιάζει αυτό το ντοκιμαντέρ του VICE Greece και είναι κι ο ίδιος vegan, μίλησε με γονείς που ακολουθούν τον συγκεκριμένο τρόπο ζωής και για τα παιδιά τους, για το εάν είναι δύσκολο να μεγαλώνεις με αυτήν τη φιλοσοφία ένα παιδί στην Ελλάδα. Συνάντησε vegan αθλητές του crossfit για να δει πώς «χτίζει» σώμα όποιος κόβει το κρέας και τα αυγά που θεωρούνται βασική πηγή πρωτεΐνης, αλλά και έναν ιδιοκτήτη σκύλων στα οποία δεν δίνει κρέας, ούτε άλλα ζωικά προϊόντα. Συμμετείχε, επίσης, σε μία εκδήλωση ειρηνικών ακτιβιστών υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων.

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΩΝ ANONYMOUS FOR THE VOICELESS ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΣΥΧΝΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ.

Για το θέμα που προκαλεί debate μεταξύ vegan και κρεατοφάγων -αυτό της λήψης βιταμίνης Β12- μίλησε με δύο διατροφολόγους – μία υπέρ της vegan διατροφής και έναν κατά. Για το κατά πόσο είναι υγιεινό να ακολουθεί ένα παιδί vegan διατροφή, έλυσε όλες τις απορίες η Διευθύντρια Παιδογαστρεντερολογίας του Αττικού Νοσοκομείου. Τέλος, ένας καθηγητής Περιβαντολλογίας εξήγησε στο VICE ποιος αφήνει μεγαλύτερο ενεργειακό αποτύπωμα στον πλανήτη: Οι vegan ή οι κρεατοφάγοι;

Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΠΑΙΔΟΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ, ΣΜΑΡΑΓΔΗ ΦΕΣΣΑΤΟΥ, ΕΞΗΓΕΙ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΚΟΨΙΔΑ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΗ VEGAN ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ.

Παρουσίαση: Γιώργος Κοψιδάς
Παραγωγή: Ελίζα Μπενβενίστε
Κάμερα Α: Τάσος Σκαρής, Θοδωρής Κωνσταντίνου
Κάμερα Β: Κωνσταντίνος Ζηργάνος, Δημήτρης Ζιβόπουλος
Ήχος: Παναγιώτης Παπαγιαννόπουλος, Άρης Αθανασόπουλος
Μοντάζ: Γωγώ Μπεμπέλου
Γραφικά: Αλεξία Μπαράκου

 

Δείτε το Video εδώ