Αθλητισμός και vegan τρόπος ζωής ταιριάζουν; Η Ηλέκτρα Ραδιώτη, μια από τις πιο εμβληματικές vegan αθλήτριες στην Ελλάδα, μας απαντάει στις ερωτήσεις μας και θέτει το όριο της συνύπαρξης του αθλητισμού και της ολιστικής προσέγγισης μιας vegan καθημερινότητας πολύ ψηλά.

Καταρχήν, Ηλέκτρα σε καλωσορίζουμε στις στήλες του VegitNow 

Καλώς σας βρήκα! Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκλησή σας!

      Πριν ξεκινήσουμε τη συνέντευξη, θα θέλαμε να μας πείτε δύο λόγια για την Ηλέκτρα. 

Να συστηθώ λοιπόν.. Ονομάζομαι Ηλέκτρα Ραδιώτη, είμαι αθλήτρια και προπονήτρια καλλισθενικής, ενός από τα πιο απαιτητικά συστήματα προπόνησης στον κόσμο. Ακολουθώ εδώ και χρόνια, μία αυστηρά χορτοφαγική διατροφή και γενικότερα έναν τρόπο ζωής, που ως αρχή έχει τον σεβασμό στο περιβάλλον και στους συγκάτοικούς μας, τα ζώα αυτού του πλανήτη. Στόχος μου είναι να διαδώσω την ιδέα του βιγκανισμού και να ευαισθητοποιήσω τον κόσμο, ιδιαίτερα στην χώρα μου την Ελλάδα. Θέλω να κάνω αυτόν τον πλανήτη ένα καλύτερο μέρος για όλους μας ανεξαιρέτως. Και για αυτόν τον λόγο αγωνίζομαι να εγείρω την επίγνωση του κόσμου, όσον αφορά το θέμα της διατροφής μας, του περιβάλλοντος, αλλά και του τρόπου, που φερόμαστε στους πραγματικούς δικαιούχους του πλανήτη Γαία.

     Είστε αθλήτρια και δασκάλα της Καλλισθενικής αγωγής. Τι σας ενέπνευσε ώστε να ξεκινήσετε αυτό άθλημα;   

    Δεν θα έλεγα ότι κάτι με ενέπνευσε να ξεκινήσω την καλλισθενική. Απλώς μου δόθηκε η ευκαιρία να την γνωρίσω, να την εφαρμόσω πάνω μου και να αποκτήσω βιωματική γνώση των αποτελεσμάτων της. Είχα ένα αρκετά ταλαιπωρημένο κορμί από το pole dancing, ιδίως στην περιοχή των ώμων και ζητούσα κάποιο σύστημα προπόνησης για αποκατάσταση κυρίως, και ενδυνάμωση στην πορεία. Δεν φανταζόμουν βέβαια ότι αυτό, θα μου άλλαζε την ζωή, μιας και ερωτεύτηκα σφόδρα την καλλισθενική και αφιερώθηκα εκεί.

 Τι συμβουλή θα δίνατε σε κάποιον ο οποίος θέλει να ασχοληθεί με την Καλλισθενική; 

Η πρώτη συμβουλή που θα έδινα σε κάποιον, που θέλει να ασχοληθεί με την καλλισθενική είναι.. υπομονή. Αυτό λείπει στην πλειονότητα. Η καλλισθενική αγωγή, όπως και κάθε τι άξιο σε αυτόν τον κόσμο, απαιτεί πειθαρχία και συνέπεια. Αυτό συνεπάγεται υπομονής και σεβασμού προς την διαδικασία. Απολαύστε την διαδρομή προς ένα απίστευτα λειτουργικό σώμα, ένα όμορφο σώμα, που είναι πραγματικά και μόνιμα δικό σου. Και όχι προσωρινά όπως συμβαίνει με τα κλασικά γυμναστήρια ή ακόμα χειρότερα με τα διάφορα σκευάσματα, που μόνο κακό προκαλούν. Όπως κάθε τι άλλωστε, που αποσκοπεί μόνο στο να θρέψει την ματαιοδοξία μας. Η δεύτερη πολύ σημαντική συμβουλή που θα έδινα στον ασκούμενο της καλλισθενικής, είναι να συνοδέψει τους κόπους του, με μία αληθινά υγιεινή διατροφή. Και μία τέτοια, μπορεί να είναι μόνο μία αυστηρά χορτοφαγική διατροφή. Δεν είναι λογικό να επιθυμείς να δεις ωφέλιμες προπονητικές προσαρμογές στο σώμα σου κι από την άλλη να το πολεμάς και να στρέφεσαι εναντίον του, τροφοδοτώντας το με τοξίνες και μην παρέχοντάς του τα απαραίτητα «καύσιμα» και συστατικά για να χτίσει αυτό που ζητάς.

Είστε μια από τις πιο γνωστές αθλήτριες η οποία έχει υιοθετήσει την αυστηρή φυτοφαγία. Για ποιο λόγο και πριν από πόσα χρόνια αποφασίσατε να ακολουθήσετε αυτού του είδους τη διατροφή;  

Το δικό μου ταξίδι στην αυστηρή χορτοφαγία ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2006, αν θυμάμαι καλά. Πάνε 12 χρόνια πια.. Ξεκίνησα αφαιρώντας από την διατροφή μου το κρέας και συνέχισα με το ψάρι και τα λοιπά έμβια, τα γαλακτοκομικά και τέλος το μέλι. Τότε δεν είχα κάποιον να με συμβουλέψει πάνω στο θέμα, τα έκανα όλα διαισθητικά, δεν ήξερα ούτε η ίδια πού πάω. Απλά αφέθηκα. Στην πορεία κατανόησα ότι ο βιγκανισμός, αν και τότε δεν γνώριζα το όνομα –δεν ήταν διαδεδομένο–, ήταν πολλά παραπάνω από ένα διατροφικό κίνημα, ήταν βιοθεωρία, τρόπος ζωής. Άλλαξαν λοιπόν και τα κριτήρια, που επιλέγω τα ρούχα μου, τα καλλυντικά μου, τα καθαριστικά για το σπίτι μου, τα πάντα.. Καθιερώθηκε ένα μόνιμο ερώτημα μέσα μου, πριν από κάθε αγορά και συνήθεια: «Αυτό που επιθυμώ να έχω, να φάω ή να κάνω είναι εις βάρος κάποιου άλλου? Είναι ωφέλιμο για όλους?». Και σίγουρα αποτυγχάνω, γιατί κι εγώ για παράδειγμα οδηγώ αυτοκίνητο, που ρυπαίνει το περιβάλλον.. αλλά αν ο καθένας μας μετριάσει ή ελαχιστοποιήσει τον αρνητικό του αντίκτυπο στον πλανήτη Γαία, αν ο καθένας μας αρχίσει να σκέφτεται ότι ο εαυτός του περιλαμβάνει το όλον και όχι μόνο τον μικρόκοσμο, στον οποίον ζει, τότε ίσως αποκτήσουμε μία ελπίδα να επιβιώσουμε σε αυτόν τον τόπο. Γιατί ο πλανήτης θα τα καταφέρει στο τέλος. Εμείς θα αφανιστούμε. Αν με ρωτάς λοιπόν τον λόγο, που με έσπρωξε σε αυτό το ταξίδι, θα σου πω.. Γιατί νοιάζομαι.

Θεωρείτε ότι η λέξη «αυστηρά φυτοφάγος» αποτελεί ταμπού στο χώρο του αθλητισμού;  

Αν η έκφραση «αυστηρά φυτοφάγος» αποτελεί ταμπού στον χώρο του αθλητισμού(επικρατούν γέλια στο χώρο) στην Ελλάδα σίγουρα. Είμαι από άλλο πλανήτη εδώ. Υποθέτω ότι στα προηγούμενα χρόνια και στο εξωτερικό το ίδιο συνέβαινε. Αλλά όχι πια. Γιατί υπάρχει μία πληθώρα διάσημων υπεραθλητών από κάθε sport και αθλητικό background, που έχουν συμβάλλει στην κατάργηση αυτού του ταμπού στις άλλες χώρες. Η Ελλάδα όμως.. πίσω και σε αυτό. Πολλοί ακόμα δεν γνωρίζουν τον όρο «vegan» και όταν τους εξηγώ, με κοιτάνε με γνήσια απορία για το πώς διατηρούμαι ζωντανή –πόσο μάλλον υγιής και δυνατή– ή κάποιοι με κακία, σαν η απόδειξη της ύπαρξής μου να τους έχει θίξει. Και όντως τους έχω θίξει. Την συνείδηση. Έχουν γίνει όμως σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια, και ευελπιστώ ότι με την συμβολή των ομονοούντων με εμένα, θα καταφέρουμε να διαδώσουμε την ιδέα του βιγκανισμού στην Ελλάδα μας, δίνοντας το καλό παράδειγμα με την ζωή, που επιλέγουμε και όχι απλά κάνοντας κήρυγμα στους υπόλοιπους.

Στην ομιλίας σας στο Vegan Life Festival είχατε κάνει αναφορά σε ένα σιωπηλό ηθικό και διατροφικό πόλεμο ο οποίος εξελίσσεται σήμερα. Με ποιον τρόπο θεωρείτε ότι έχουμε τη δυνατότητα να αντισταθούμε και να αλλάξουμε το συγκεκριμένο τρόπο ζωής;     

Είναι αλήθεια. Θεωρώ και διακρίνω να διεξάγεται γύρω μας ένας σιωπηλός –ή όχι και τόσο σιωπηλός πια– ηθικός και διατροφικός πόλεμος. Για εμένα η πιο αναίμακτη, ειρηνική και μόνιμη λύση είναι η παιδεία. Η γνώση είναι ουσιαστική δύναμη, ένα ανίκητο όπλο στα χέρια μας, για αυτό και οι κυβερνήσεις πάντα χτυπούν την παιδεία όταν θέλουν να πλήξουν ένα έθνος. Μπορούμε να αντισταθούμε κάνοντας έρευνα, ανιχνεύοντας τις σκοπιμότητες πίσω από το marketing, που γίνεται εις βάρος της έννοιας της ζωής για τα πάντα και γνωρίζοντας την διέξοδο και την αλήθεια πίσω από το θέατρο, που ζούμε. Καταλαβαίνω ότι ίσως ακούγονται αόριστα αυτά που αναφέρω, αλλά δεν δύναμαι σε μία συνέντευξη να αναλύσω τα άπειρα θέματα, που χρειάζονται εξήγηση, για αυτόν τον λόγο έχω επιλέξει να φτιάξω μία ιστοσελίδα, στην οποία κατά περιόδους ανεβάζω άρθρα άλλων ή και δικά μου, καθώς και έρευνες για ποικίλα θέματα. Έτσι.. για να ανοίγει το μυαλό. Αν μάθουμε να σκεφτόμαστε σωστά, δεν χρειάζεται μετά να γνωρίζουμε τα πάντα. Η αμφισβήτηση θα έρχεται μόνη της και η αναζήτηση της αλήθειας θα είναι η φύση μας. Έτσι θα έρθει η αλλαγή. Αν αλλάξουμε τον εαυτό μας συνειδητά.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδιά; 

Τα μελλοντικά μου σχέδια.. Μμμ.. δεν ξέρω τι μου επιφυλάσσει το μέλλον και πάντα το Σύμπαν έχει καλύτερα σχέδια από εμάς για εμάς, οπότε αφού αποχώρησα από την σχολή, που είχα, θα αφεθώ στην ροή και θα δω πού θα με πάει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι συνεχίζω να προπονώ στην καλλισθενική τον κόσμο μου (τα παιδάκια μου!!), συνεχίζω την φιλοζωική μου δράση, στηρίζοντας το φιλοζωικό σωματείο μας «Απόλλων» και συνεχίζω να διαδίδω τον βιγκανισμό, μέσα από ομιλίες, συνεντεύξεις, την ιστοσελίδα μου και όποια άλλη ευκαιρία παρουσιαστεί. Γιατί στο τέλος της ζωής μου, θέλω να μπορώ να πω στον εαυτό μου, ότι δεν ήμουν άλλο ένα παράσιτο σε αυτόν τον πλανήτη, αλλά ένας αυθεντικός άνθρωπος, που περπάτησε με σεβασμό και συνειδητότητα σε αυτόν.